GASKİ
Mikrobiyoloji Labaratuvarı
İçme sularının kimyasal analizlerinin yanı sıra içilebilirliği açısından mikrobiyolojik kalitesi de izlenmektedir. Şehre su sağlayan tüm su kaynakları ve şebeke sularından belirli periyotlarda numune alınıp mikrobiyolojik analizleri yapılarak “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” standardına göre değerlendirilmektedir.
Mikrobiyoloji Laboratuvarında Analizi Yapılan Parametreler
- Escherichia coli
- Toplam koliform
- Enterekok
- Clostridium Perfringens
- Sülfit İndirgeyen Sporlu anaerob bakteri (Clostridia)
- Pseudomonas aeruginosa
- Toplam Koloni (37°C)
- Toplam Koloni (22°C)
Escherichia coli
Escherichia coli ,memeli hayvanların kalın bağırsağında yaşayan bakteri türlerinden biridir.Bağırsakta yaşadığı için , E.coli ‘nin çevresel sularda varlığı fekal kirlenmenin bir sebebidir. Gram negatif bir koliform bakteri türüdür. Kusma, ishal , dışkıda kan , mide krampları ,menenjit, yara enfeksiyonları gibi rahatsızlıklara sebep olmaktadır.
Toplam koliform
Koliform bakteriler gıda ve suların sıhhi durumunu gösteren göstergeç bakterilerdir . Koliformlar sıcakkanlı hayvanların dışkılarında , sulak ortamlarda , toprakta ve bitkilerde bulunurlar. Suda yaşayan ve üreyen bir bakteri çeşididir . Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır. Su içerisinde bulunan gaz ve asit ile çoğalma göstermektedir.
Enterekok
Bu standartta özellikle içme suları,yüzme havuzlarından alınan sular, diğer dezenfekte edilmiş sular veya temiz suların incelenmesi amaçlanır. Hayvanların bağırsaklarında,kuşlarda ve böceklerde,aynı zamanda suda ve gıdalarda bulunur. Sulara kolayca bulaşıp canlılıklarını sürdürebildikleri için su analizlerinde bulunmaları fekal kontaminasyon olarak nitelendirilir. Enterekokların üriner sistem enfeksiyonlarına, bakteriyemiye, endokardite, solunum yolu enfeksiyonları, yumuşak doku enfeksiyonlarına ve neonatal sepsise neden olduklari gösterilmistir.
Clostridium Perfringens
Özellikle insan ve hayvan dışkılarında, atık suda ve toprakta bulunabilir. Oluşturduğu hastalık perfringens gıda zehirlenmesi olarak tanımlanır ve yaygın şekliyle karın krampları ve ishal ile görülür.
Sülfit İndirgeyen Sporlu Anaerob Bakteri (Clostridia)
Sülfit indirgeme özelliğine sahip anaerob bakteriler özellikle gıda ve suda bulunan önemli mikroorganizmalardır .Bu bakterilerin varlığı ürün güvenliği ve kalite kontrolü açısından kritik öneme sahiptir .
Pseudomonas aeruginosa
İnsanların tüketimine verilen sularda, havuz sularında ve istenmeyen floraya sahip sularda Pseudomonas aeruginosa tespiti ve sayımı yapılmaktadır. P.aeruginosa genellikle sistemik enfeksiyonlara, ürüner sistem ile ilgili birçok hastalığa neden olmaktadır.
Toplam Koloni (37°C ve 22°C)
Birçok mikroorganizma türünü barındıran , toprak bitki gibi çeşitli kaynaklardan suya bulaşan mikroorganizmaların sayılarının tahmini , su kalitesinin tayininde ve denetiminde yararlı bilgi sağlar. Suda bulunan aerobik ,mezofilik mikroorganizmaların toplam sayısını belirtmek için kullanılan uluslararası bir standarttır. Bu test , su örneklerinde mikrobiyolojik yükü kantitatif olarak ölçmek için geliştirilmiştir. 22°C de üreyen aerobik mezofilik bakteriler , suyun kaynağındaki kirlenmenin göstergesi , 37°C de üreyenler insan ve hayvan kaynaklı kirlenmenin bir göstergesi olarak kabul edilir.